Uvođenje savetnika za zaštitu prava pacijenata

Bez autora
Mar 13 2013

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Periša Simonović najavio je danas da će se Predlog zakona o zaštiti prava pacijenata naći pred Vladom krajem marta ili početkom aprila ove godine.Radna grupa resornog ministarstva radila je na unapređenju prednacrta ovog zakona, usaglašavanju različitih normi preuzetih kroz postojeće zakonske regulative i određene međunarodne obaveze, kao i obezbeđivanju kontinuiteta u monitoringu ovog zakona.

Uvođenje savetnika za zaštitu prava pacijenataDržavni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Periša Simonović najavio je danas da će se Predlog zakona o zaštiti prava pacijenata naći pred Vladom krajem marta ili početkom aprila ove godine.

Simonović je na panel diskusiji o zaštiti prava pacijenata istakao da je radna grupa resornog ministarstva radila na unapređenju prednacrta ovog zakona, usaglašavanju različitih normi preuzetih kroz postojeće zakonske regulative i određene međunarodne obaveze, kao i obezbeđivanju kontinuiteta u monitoringu ovog zakona.

On je objasnio da će ovim dokumentom na jednom mestu biti preciznije i efikasnije uređen korpus prava pacijenata, kao i obaveza i odgovornosti, uz napomenu da je planirano da podzakonski akti koji iz njega proističu budu doneti u roku od šest meseci nakon usvajanja tog zakona.

Savetnik ministra zdravlja Radmila Ivanek precizirala je da u postojećem sistemskom zakonu postoji 11 prava, ali da ona nisu bila tako vidljiva ni uočljiva, i dodala da će u novom zakonu biti još osam novih prava.

Ivanek je istakla da se već radi i na Akcionom planu u cilju implementacije ovog zakona, kao i edukacije svih koji će učestvovati u njegovoj primeni, pre svega budućih savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Ona je kao novine navela i pravo na kvalitet pruženih zdravstvenih usluga, na obezbeđenje drugog stručnog mišljenja, bezbednost pacijenata, kao i mogućnost da pacijent na sopstvenu odgovornost, uz izjavu, može da napusti zdravstvenu ustanovu.

Posebno značajna novina, kako je istakla, jeste uvođenje savetnika za zaštitu prava pacijenata koji je izmešten u lokalne samouprave, čime je ta uloga izašla iz kruga uticaja zdravstvene ustanove, uz to da će taj posao obavljati osoba kojoj je to primarna delatnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik